RAKOVINA ŽLČNÍKA

18.03.2010 20:49

Rakovina žlčníka
separ.jpg (7745 bytes)

Žlčník je dutý orgán kvapkovitého tvaru uložený pod pečeňou. Je súčasťou žlčových ciest a slúži ako rezervár žlče, ktorá sa z neho v prípade jej väčšej potreby v tráviacom procese vyplavuje do dvanástorníka (napr. pri zjedení väčšieho množstva mastných jedál). Steny žlčníka a žlčových ciest tvorí hladké svalstvo.

Epidemiológia
Rakovina žlčníka patrí medzi tie nádory, ktorých výskyt sa v posledných rokoch rýchlo zvyšuje. Na Slovensku ochorie na ňu ročne viac ako 380 osôb, pričom ženy ochorejú 2,5-krát častejšie ako muži. Priemerný vek chorých je okolo 60 rokov.

Príčiny vzniku
nie sú známe. Známy je častý súbežný výskyt niektorých nezhubných ochorení žlčových ciest, najmä prítomnosť žlčových kameňov. Aký je súvis medzi ich prítomnosťou a vznikom rakoviny, nevieme. Kamienky možno dráždia steny žlčníka, alebo podporujú rakovinotvorný vplyv cholesterolu, žlčových kyselín, prípadne ich zlúčenín. U chorých s rakovinou žlčníka sa skoro vždy pri operácii nájdu v žlčníku kamienky.

Chorobné prejavy
Častý je súčasný výskyt ťažkostí spojených s prítomnosťou žlčových kameňov a rakoviny žlčníka najmä u starších žien. Chorobu skoro vždy sprevádza žltačka, zväčšenie žlčníka a pečene, ako aj bolesť v žlčníkovej krajine.

Diagnostika
Najdôležitejšími vyšetreniami sú: ultrazvukové vyšetrenie (USG), počítačová tomografia (CT) a laparoskopia. Definitívnu diagnózu možno urobiť až pri operácii keď sa z odstráneného žlčníka odoberie vzorka tkaniva na mikroskopické vyšetrenie. Rakovina žlčníka je skoro vždy adenokarcinóm.

Varovné znamenia

  • vyšší vek a prítomnosť žlčových kameňov, najmä u žien,
  • žltačka,
  • bolesť v žlčníkovej krajine,
  • zväčšenie žlčníka a pečene.

Liečba rakoviny žlčníka
Chirurgický zákrok je stále jedinou nádejou na vyliečenie. Spočíva v odstránení žlčníka aj s nádorom. Bohužiaľ, tých chorých, ktorí by mohli byť radikálne operovaní, je pre pokročilosť ochorenia v čase operácie veľmi málo. Vtedy sa musí urobiť niektorá paliatívna operácia. Vyliečia sa necelé 3% chorých. Rádioterapia ani chemoterapia sa pri liečbe rakoviny žlčníka neuplatňuje.