BEVACIZUMAB - ZÁCHRANA PRE ONKOLOGICKY CHORÝCH

17.06.2010 21:23

* Bevacizumab: záchrana pre onkologicky chorých

Vydané dňa 19. 04. 2008 (2535 x prečítané), Rakovina

zdravie

Na začiatku dlhej cesty bola úvaha Judaha Folkmana z Harvardskej univerzity v Bostone o blokáde angiogenézy ako potenciálnej stratégie v liečbe onkologických ochorení. Neskôr výskumné tímy dokázali, že tumory produkujú tzv. vaskulárny endoteliálny rastový faktor (VEGF). ...

 

... Naklonovanie VEGF odštartovalo vývoj lieku Avastin a jeho uvedenie do praxe. V roku 2004 bol schválený v USA, o rok neskôr už v Európe ako liečba prvej línie v prípade pacientov s metastatickým kolorektálnym karcinómom.

Vlani sa kladné účinky Avastinu s látkou bevacizumab potvrdili aj v liečbe iných nádorových ochorení – pľúc a prsníka. Vyše 30 rokov trvalo, kým sa úvahy o blokáde nádoru premietli do praxe a pacientom svitla reálna šanca na záchranu ich života. Utópia sa premenila na realitu. A čo je ešte dôležitejšie, šancu dostali aj slovenskí pacienti. Výsledky medzinárodnej klinickej štúdie First BEAT potvrdili, že Avastin preukázal svoju účinnosť aj v „reálnej populácii pacientov“. Nielenže účinne pôsobil proti rastovému faktoru VEGF, ktorý ovplyvňuje rast nových nádorových ciev, ale umožnil aj operáciu, ktorá dala šancu na vyliečenie u zatiaľ najvyššieho percenta pacientov s kolorektálnym karcinómom. Úspešné chirurgické odstránenie všetkých metastáz sa zaznamenalo až u 79 percent operovaných pacientov. Spočiatku sa uvedená látka používala v kombinácii len s niekoľkými druhmi chemoterapie, v súčasnosti sa už kombinuje so všetkými používanými druhmi a s ďalšími liečebnými postupmi, t. j. chirurgickou liečbou, chemoterapiou aj ožarovaním.

Nová éra v liečbe rakoviny aj na Slovensku

liek Unikátnym bevacizumabom sa už tretí rok liečia aj na Slovensku pacienti s pokročilým štádiom nádoru hrubého čreva a konečníka. Cielenú terapiu zatiaľ podstúpilo asi 450 chorých, u ktorých sa dosiahli porovnateľné vynikajúce výsledky a výrazne sa zvýšila kvalita ich života. Postupne sa bevazcizumab začína používať aj pri iných typoch rakoviny. Mechanizmus účinkovania lieku ako doplňujúcej metódy pri novej liečbe objasnil MUDr. Tomáš Šálek, riaditeľ Národného onkologického ústavu v Bratislave: „Bevacizumab - monoklonálna protilátka, blokovaním výživy v nádore zabraňuje vzniku nových nádorových ciev. Bujnenie ďalej nepokračuje, keďže sa podstatne sťaží jeho zásobenie živinami a kyslíkom.“

Nádor sa vlastne „vyhladuje“, a tak sa mu zabráni, aby vysielal signál na vytváranie nových ciev. Látka zároveň zlepšuje prienik chemoterapie k bunkám nádoru, takže liečba je oveľa účinnejšia. Navyše, nepoškodzuje zdravé bunky. Je obrovskou nádejou pre pacientov s metastázujúcou rakovinou hrubého čreva a konečníka, ktorých nebolo možné operovať a ich šance na úplné vyliečenie boli doposiaľ minimálne. Samozrejme, neznamená to, že objavením vysoko účinnej látky bevacizumab máme vyhrané nad všetkými onkologickými ochoreniami. Je lepšie chorobe zabrániť, pokiaľ sa dá, než sa spoliehať na zázrak.

zdravie Podľa vyjadrenia Jozefa Dolinského z Internej kliniky Národného onkologického ústavu, až 40 percent pacientov neodpovedá na konvenčnú systémovú chemoterapiu, preto sú potrebné cielenejšie prístupy liečby a ich následné zavedenie do praxe. Ich skúsenosti ukazujú, že nový liek, blokujúci novotvorbu ciev, je veľmi efektívny a funguje aj na slovenskej populácii pacientov. Približne 80 percent pacientov profituje z tejto liečby. Neznamená to však, že u nich vymizne rakovina, ale podľa výsledkov možno tvrdiť, že liečba je účinná. Konečný efekt však ovplyvňuje stupeň pokročilosti ochorenia. V prvom štádiu možno vyliečiť viac ako 70 percent chorých.

Stále platí: K lekárovi treba prísť včas!

Čísla v chorobnosti na kolorektálny karcinóm sú varovné. Na Slovensku každý rok ochorie 5 percent zo všetkých onkologických pacientov a 35 percentám sa choroba vracia. U slovenských žien je druhou najčastejšou malignitou (na prvom mieste je rakovina prsníkov). U mužov je na 3. mieste po rakovine prostaty a rakovine pľúc. Žiaľ, neustále je badateľný stúpajúci trend výskytu a posun do nižších vekových skupín. Na poplach bijú odborníci, vznikajú rôzne pacientske organizácie, ktoré sa všemožne snažia bezplatne informovať záujemcov o tom, čo ktorá choroba znamená, ako jej predchádzať, kto má genetické predispozície a pod.

Zvýšiť pozornosť by mali predovšetkým ľudia s vysokým rizikom vzniku nádoru hrubého čreva a konečníka, a to v prípade, ak sa vyskytli najmä:

  • akékoľvek formy difúznej črevnej polypózy (familiárna adenomatózna polypóza, Turcotov syndróm ),
  • u príbuzných 1. stupňa (rodičia, súrodenci, deti),
  • adenómové polypy (riziko malígneho zvratu stúpa s veľkosťou adenómu a s ich mnohopočetnosťou),
  • nešpecifické črevné zápaly (idiopatická hemoragická proktokolitída, m. Crohn). Zvýšenú pozornosť by mali venovať aj ženy po operácii rakoviny prsníka, maternice a vaječníkov.

Jednoduchý test na vyšetrenie okultného krvácania v rámci prevencie však môže bezplatne absolvovať každý, kto dovŕšil 50 rokov a záleží mu na svojom zdraví. Dvojročný interval opakovania testu by mal vo väčšine prípadov postačiť na včasné odhalenie ochorenia.

O závažnosti ochorenia na rakovinu hrubého čreva a konečníka informuje napríklad aj Občianske združenie Europacolon Slovensko, ktoré má zriadenú aj webovú stránku: www.europacolon.sk. Svoje otázky môžete posielať na e-mailovú adresu europacolon@europacolon alebo zatelefonovať na bezplatnú infolinku 0800 800 183. Ďalšie cenné informácie získate aj na novej webovej stránke: www.tvojanadej.sk. V prípade potreby či nejasností môžete takisto bezplatne zatelefonovať na infolinku 0800 500 700.