KARFIOL PROTI RAKOVINE

12.05.2013 12:52

 

Nenápadný a silný bojovník proti rakovine - karfiol

 


Autor: Lenka Krnáčová, 19. septembra 2012 10:12

Okrem zaujímavých informácií o karfiole vám prinášame aj skvelý recept, ktorým si môžete obohatiť váš jedálniček.
Ilustračné foto: www.pequerecetas.com
BRATISLAVA 19. septembra (WEBNOVINY) – Dlhý čas panoval názor, že najzdravšie potraviny sú tie pestrofarebné – zelené ako špenát, modré ako čučoriedky či červené ako paprika. Americký odborník na zdravú výživu Jonny Bowden s týmto názorom súhlasí, no aj podľa neho existuje pár výnimiek, medzi ktorými nechýbajú huby alebo karfiol. 

Karfiol je z čeľade kapustovitých, a preto obsahuje mnoho látok, napríklad indoly, ktoré právom dali tejto skupine zaslúženú povesť silného bojovníka proti rakovine.

Spolu s indolmi obsahuje karfiol aj sulforafán. Ide o rozkladaný produkt látok nachádzajúcich sa v karfiole, ktoré sa volajú glukozinoláty. Sulforafán je silným antioxidantom a stimulátorom prirodzených detoxikačných enzýmov v tele. Šálka karfiolu tiež obsahuje 3 gramy vlákniny, 50 miligramov vitamínu C a 176 miligramov draslíka.


Ako môže karfiol pôsobiť proti rakovine?

Ilustračné foto: hola.com
Niekoľko minút po skonzumovaní karfiolu sa sulforafán dostáva do krvného obehu a posilňuje antioxidačný obranný systém organizmu. Len čo sa dostane k bunkám, aktivuje detoxikačné fáza-2 enzýmy v pečeni, ktoré potom zneškodňujú rakovinové molekuly a pomáhajú ich vylúčiť z buniek. 

Sulforafán je spolu s ďalšími izotiokyanátmi a indolmi považovaný za látku zodpovednú za znižovanie rizika vzniku rakoviny., čo je spojené s konzumovaním kapustovej zeleniny, ako je kel, karfiol, kapusta, a samozrejme, brokolica a brokolicové výhonky.