Liečba rakoviny sa posúva vpred, zameriava sa na konkrétne ciele.

19.03.2010 07:52

Cielená personalizovaná liečba dáva šancu čoraz viacerým pacientom s onkologickými ochoreniami. Kým v posledných rokoch sa dôraz kládol najmä na liečbu chemoterapiou a rádioterapiou, dnes sa už vedci snažia svoju pozornosť upriamiť na cielenú liečbu - zameranú na konkrétny cieľ. "Je tu tendencia hľadať špeciálne postupy pre špeciálne podskupiny ochorení, a tým aj špeciálnu liečbu," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Jozef Šufliarsky z Národného onkologického ústavu.

Kým chemoterapia a rádioterapia ničia popri nádorových bunkách aj tie zdravé, cielená liečba sa snaží zameriavať iba na jednotlivé mechanizmy pôsobiace špecificky v nádorových bunkách. Klasická liečba okrem toho prináša mnoho nežiaducich účinkov ako je napríklad pokles bielych a červených krviniek, zvracanie, stavy nevoľnosti, slabosť, hnačky, či vypadávanie vlasov. Naopak cielená personalizovaná liečba akceptuje, že všetky nádorové bunky sú iné. "Využíva poznanie odovzdávania informácií medzi nádorovými bunkami ako aj do vnútra buniek. Snaží sa zadefinovať dôležitosť týchto procesov a cielene namieriť liečbu proti konkrétnemu javu," vysvetlila Zuzana Hlavatá z Národného onkologického ústavu. Takáto liečba má aj menej nežiaducich účinkov a vyššiu účinnosť. Cielená liečba je založená na tzv. monoklonálnych protilátkach, ktoré blokujú rast a bujnenie nádorových buniek. Hlavatá však upozornila, že aj napriek tomu, že je liečba cielená, nefunguje u všetkých pacientov 100-% a v súčasnosti sa preto používa kombinácia cielenej a klasickej chemoterapie.

Rakovina patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia vo vyspelých štátoch sveta, spolu s chorobami srdca a ciev. Predpokladá sa, že v budúcnosti bude mať ich výskyt ešte stúpajúci charakter, pričom počet úmrtí na onkologické ochorenia bude vyšší ako na kardiovaskulárne ochorenia. Onkologické ochorenia sú tiež jednou z hlavných príčin úmrtí vo svete. Z celkového počtu 58 miliónov úmrtí na celom svete v roku 2005 bola rakovina príčinou u 7,6 milióna ľudí. To znamená, že každé 8. úmrtie na svete je zapríčinené onkologickým ochorením. Najvyššia úmrtnosť celosvetovo je u mužov na rakovinu pľúc, žalúdka a pečene. U žien je to rakovina prsníka, pľúc a žalúdka.

Autor článku: TASR
Dátum vydania: 28.04.2009