O ONKOMARKEROCH

01.04.2010 15:16

Čo sú to onkomarkery?

Na mamografe aj sonografe mi zistili nádor v prsníku, operovali ma, bol zhubný. Pohmatom lekári nenašli žiadnu hrčku!

Spravili mi vyšetrenie onkomarkerov pred operáciou

, bolo 23,3. Podľa lekárov dobré. Po operácii sa to zhoršilo na 26,7 a po rádioterapii na 28,8. Čo znamenajú tieto hodnoty?
Viera

MUDr. JANA ŠEDIVÁ GYNEKOLOGIČKA
Onkomarkery sú opisované ako produkty

nádorových buniek, ktoré sa uvoľňujú do krvi. Ich hladiny môžu byť zvýšené aj pri niektorých zápalových ochoreniach a tiež u fajčiarov. Neslúžia na včasné zistenie rakoviny
. Patologické hodnoty sú určitým signálom na zvýšenú ostražitosť lekára
. Pripomínam, že zhubné ochorenia sa musia potvrdiť aj ďalšími diagnostickými metódami (RTG, ultrazvuk, CT, magnetická rezonancia...). Predovšetkým sa onkomarkery vyšetrujú u pacientov so zistenou rakovinou.

Pred operáciou, pred a počas chemoterapie ako ukazovateľ úspešnosti liečby, prípadne pred rádioterapiou a počas nej. V pooperačnom období, ak dôjde k ich opätovnému zvýšeniu hladín v krvi, to znamená výskyt metastáz alebo obnovenie ochorenia. Jednotlivé onkomarkery majú v onkologickej terminológii svoje pomenovanie a patria k nim určité číselné hodnoty. Žiaľ, uviedli ste len číselnú hodnotu pre mňa neznámeho onkomarkera, preto sa k nemu nemôžem vyjadriť. Nebojte

sa spýtať vášho onkológa na svoje hodnoty markerov a ich dynamiku. Musím pripomenúť, že väčšina včas zachytených malígnych nádorov prsníka je nepalpovateľná a zistí sa prevažne zobrazovacími pomocnými vyšetreniami. Preto zdôrazňujem, a to pre všetky čitateľky, aby tento fakt nepodceňovali a absolvovali mamografické a sonografické vyšetrenie prsníkov tak, ako im ich gynekológ odporučí.