Rakovina kosti

01.04.2010 22:41

Rakovinové ochorenia

Niektoré typy rakovinových ochorení, ako napríklad mnohopočetný myelóm, sa objavujú v kostiach a postihujú nezriedka aj chrbticu. Ďalšie druhy rakovinových ochorení postihujú síce rôzne iné časti tela, ale môžu sa rozširovať (metastazovať) aj do chrbtice. Kostné metastázy vznikajú rozšírením rakovinových buniek z ich pôvodného miesta do kostí. Do kostí najčastejšie metastazujú bunky rakoviny prsníka, pľúc a prostaty, pričom veľmi často je postihnutá práve chrbtica.


Nádory destabilizujú štruktúru kosti, oslabujú ju a zvyšujú jej náchylnosť ku zlomeniu. Rakovinové bunky tiež stimulujú odbúravanie kostnej hmoty, a naopak, v dôsledku odbúravania kostí sa uvoľňujú faktory podporujúce rast rakovinových buniek. Rakovinové bunky vyžadujú pre svoj rast dostatok živín. Bohaté zásobovanie tiel stavcov krvou môže byť dôvodom, prečo sa v nich často objavujú metastazujúce rakovinové bunky a neskôr sa rozširujú do zvyšku stavca.
 

Mnohopočetný myelóm

Mnohopočetný myelóm je rakovinové ochorenie, ktoré postihuje bunky kostnej drene (mäkká vnútorná štruktúra kosti). Pri tomto zriedkavom a komplexnom ochorení dochádza k nahradeniu zdravej kostnej drene malígnymi plazmatickými bunkami (myelómovými bunkami). Ako nádor rastie, prestupuje aj do vonkajšej tvrdej časti kosti. Lézie sa najčastejšie objavujú na chrbtici.


Väčšina pacientov s mnohopočetným myelómom pociťuje bolesti obzvlášť v dolnej časti chrbta. Najčastejšie sú to práve bolesti chrbta a celková slabosť, ktoré privádzajú pacientov s doposiaľ nediagnostikovaným mnohopočetným myelómom k lekárovi.


Myleóm sa označuje prívlastkom „mnohopočetný“, pretože väčšinou dochádza k postihnutiu viacerých oblastí kostnej drene. Mnohopočetný myelóm tiež bráni v kostnej dreni tvorbe buniek dôležitých pre imunitný systém, pacienti sú tak oveľa menej odolní voči infekciám a ďalším ochoreniam.
 

Rakovina prsníka

Ženy, ktoré prežili rakovinu prsníka, môžu byť vystavené vyššiemu riziku tzv. patologických zlomenín chrbtice.


Liečebné režimy rakoviny prsníka môžu pozostávať zo zablokovania alebo odstránenia pôsobenia pohlavných hormónov, ako napríklad estrogénu, ktoré mohli stimulovať rast rakovinových buniek. U zdravých žien však zohrávajú tieto hormóny veľmi dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravého stavu kostí, takže ak sú ich hladiny počas liečby rakoviny prsníka znížené, alebo sú úplne odstránené, môže prísť k úbytku kostnej hmoty. Kostná hmota stavcov (chrbtice) je obzvlášť citlivá na hormonálne zmeny. To môže vysvetliť pozorovanie, že u žien, ktoré prežili rakovinu prsníka, sa často vyskytujú zlomeniny chrbtice.


Rakovina prsníka tiež môže metastázovať z pôvodného miesta vzniku do kostí a spôsobiť tak oslabenie a nestabilitu kostí, s následným zvýšeným rizikom vzniku zlomenín. Bolesti sú obvykle najskorším príznakom, že prišlo k rozšíreniu metastáz do kostí. Metastázy sa však môžu rozšíriť aj bez príznakov. Ženy s prekonanou rakovinou prsníka by preto mali venovať zvláštnu pozornosť vzniku nových alebo neobvyklých príznakov, a pri ich výskyte to oznámiť svojmu lekárovi.  

Rakovina prostaty

Rakovina prostaty je pomerne častá u starších mužov a jej liečba často zahŕňa blokovanie účinku pohlavných hormónov. Pohlavné hormóny u mužov, podobne ako u žien, zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní dobrého zdravotného stavu kostí a ich nedostatok oslabuje štruktúru kostí. Bunky rakoviny prostaty môžu metastázovať do chrbtice a produkovať rôzne faktory, ktoré môžu zvyšovať tvorbu kostnej hmoty alebo urýchľovať jej odbúravanie. To môže viesť k vytvoreniu lézii v chrbtici s oblasťami abnormálne vysokej kostnej hustoty tesne vedľa oblastí s oslabenou kostnou štruktúrou. Takáto kosť je potom vystavená vyššiemu riziku zlomenia.

 

Pacienti bojujúci so všetkými typmi rakovinových ochorení musia venovať vyššiu pozornosť udržiavaniu dobrého stavu kostí, pretože lézie v chrbtici môžu zapríčiniť náhle a vážne zlomeniny. Taktiež viaceré liečebné prístupy likvidujúce rakovinové bunky môžu spôsobiť generalizovaný úbytok kostnej hmoty.