RAKOVINA PEČEŇE

18.03.2010 20:45

Rakovina pečene
separ.jpg (7745 bytes)

Pečeň je najväčší žľazový orgán ľudského tela. Je uložená v pravej hornej časti brucha pod bránicou. Je hlavnou „chemickou továrňou" nášho tela, v ktorej sa odohráva veľké množstvo chemických reakcií. Tvorí sa v nej aj žlč, ktorá žlčovodmi a cez žlčník tečie do dvanástorníka.

Epidemiológia
Výskyt rakoviny pečene u nás nie je veľký. Na Slovensku na ňu ochorie ročne okolo 270 osôb, prevažne mužov. Omnoho častejší výskyt tejto choroby je v tropickej Afrike a v Ázii. Maximum výskytu je vo veku 45 až 60 rokov.

Príčiny vzniku
rakoviny pečene nie sú známe. Dávajú sa od súvisu s chronickým poškodením a s cirhózou pečene. V trópoch sa vznik rakoviny pečene pripisuje nedostatku potravy a konzumácii potravín napadnutých plesňami (obsahujú silne aflatoxíny) alebo parazitárnym ochoreniam pečene. Cirhóza pečene vzniká hlavne u chronických alkoholikov.

Chorobné prejavy
Rakovina pečene sa prejavuje ako jediná veľká nádorová hmota alebo ako mnohopočetné uzly v pečeni. Nádor vychodiaci z pečeňových buniek sa nazýva hepatóm. Okrem neho sa vyskytuje aj nádor vychodiaci z bunkovej výstelky vnútropečeňových žlčových kanálikov - cholangiokarcinóm. Oba nádory sú rôzne formy adenokarcinómov. Omnoho častejšie ako prvotné nádory sa v pečeni zjavujú druhotné nádory - metastázy.

Na prítomnosť rakoviny pečene by sa malo myslieť, ak u chorého s cirhózou pečene dôjde k nečakanému zhoršeniu jeho zdravotného stavu. Choroba sa prejavuje zväčšením pečene, jej bolestivosťou, žltačkou rôzneho stupňa, nechutenstvom a niekedy krvácaním do nádoru alebo do brušnej dutinyy, stratou telesnej hmotnosti.

Diagnostika
sa zakladá na prejavoch choroby, na vyšetrení počítačovou tomografiou (CT) a ultrazvukom. Definitívnu diagnózu určí biopsia pečene, urobená pomocou laparoskopie, s mikroskopickým vyšetrením odobratej vzorky tkaniva. Laparoskopia je endoskopická vyšetrovacia metóda, pomocou ktorej sa dajú prezrieť rôzne časti brušnej dutiny. Zistenie prítomnosti alfafetoproteínu (AFP) v krvi chorého do značnej miery podporuje diagnózu rakoviny pečene.

Varovné znamenia

  • zväčšená, často hrboľatá pečeň,
  • cirhóza pečene, ktorej priebeh sa náhle zmení, žltačka,
  • krvácanie do pečene alebo do brušnej dutiny.

Liečba rakoviny pečene
Chirurgický zákrok je stále jedinou nádejou na vyliečenie. Spočíva v odstránení izolovaného nádoru s následnou kombinovanou chemoterapiou. V posledných rokoch sa stále viac, i napriek rôznym technickým problémom s tkanivovou neznášanlivosťou, používa úplné odstránenie pečene s následnou transplantáciou pečene od darcu.

Prognóza
I napriek týmto liečebným možnostiam je prognóza rakoviny pečene veľmi vážna. Príčinou je, že sa choroba zistí často až v pokročilom štádiu. 5 rokov po liečbe prežíva okolo 10% chorých.