STOP RAKOVINE !!!

11.07.2012 22:30

 

Stop rakovine? Česi tvrdia, že našli spôsob, ako ju zastaviť!

Dnes Autor: SITA, Alex Berger, Diva.sk, Foto: Archív Diva.sk

Pre onkologických pacientov možno konečne zablysla iskra nádeje. Českí vedci v spolupráci s nórskymi kolegami informovali médiá a širokú verejnosť, že našli spôsob, ako povedať zhubným nádorom stop.

Českí a nórski genetici objavili spôsob, ako s pomocou syntetickej molekuly opraviť bielkovinu, ktorá za normálnych okolností funguje ako "genetická brzda" zabraňujúca nekontrolovateľnému množeniu buniek. Týmto spôsobom tak vedci dokážu zastaviť rakovinové bujnenie a tým aj vznik nádorov, predovšetkým u rakoviny hrubého čreva. Vedci si už svoj objav nechali patentovať.

"S pomocou našej molekuly sa nám podarilo výrazne znížiť počet aj veľkosť nádorov u myší, ktorým sme predtým implantovali rakovinu," uviedol genetik Ondřej Machoň z Ústavu molekulárnej genetiky Akademie vied Českej republiky.

Ak sa táto "genetická brzda" pokazí, začnú sa bunky nekontrolovateľne deliť a vytvárať ložisko primárneho nádoru. Z neho sa potom uvoľňujú práve tie bunky, ktorých rast je nekontrolovateľný, a tie putuj

"Jednoducho sa zabývajú v ďalších orgánoch, v ktorých potom vznikajú obávané metastázy," vysvetlil Machoň, podľa ktorého k zmene zdravej bunky na nádorovú vedú práve defekty niektorých bunkových bielkovín.

Problém však podľa Machoňa nastáva až teraz, keď sa budú snažiť nájsť farmaceutického partnera, ktorý pôjde do risku klinického výskumu  na samotných pacientoch. Tieto testy totiž nemusia vykazovať u ľudí rovnako dobré výsledky ako u myší. Verme však, že opak bude pravdou.

Výskumník Ondřej Machoň však opatrne konštatoval: "Vývoj takéhoto lieku stojí stámilióny dolárov, hľadanie silného partnera je preto zložité. Pokiaľ budú klinické skúšky neúspešné, dosť na tom prerobí. V opačnom prípade však až zázračne zbohatne," cituje českého genetika idnes.cz.

Verejnosti a pacientom preto ostáva len veriť, že rokovania a hľadanie partnera prebehne čo najrýchlejšie, no hlavne, že vyvinutá vakcína konečne pomôže zachrániť milióny pacientov po celom svete, ktorí sú postihnutí touto v mnohých prípadoch až smrteľnou chorobou.