Vizuálne prejavy rakoviny

13.04.2010 13:34

Rakovinu mnohí chápu ako nemilosrdnú smrtku 21. storočia, ktorej síce neutečiete, pokiaľ vám už dýcha na krk, no ak kosu zbadáte v diaľke, ešte stále máte šancu na záchranu.

Okrem prevencie pozostávajúcej z bojkotu karcinogénov a zdravého životného štýlu sa treba sústreďovať aj na pravidelné pozorovanie vlastného tela a popri lekárskych prehliadkach vykonávať aj vlastné prehliadky, pozorovania svojej pokožky a jej prípadných zmien. Na koži môžete voľným okom a hmatom pozorovať príznaky rakoviny prsníka a kože.

V prípade rakoviny prsníka sa vyskytujú uzlíky a zhrubnutie tkaniva, postihnutie bradavky alebo dvorca podobné ekzému, zvráskavenie kože v niektorej časti prsníka a zmena farby kože na prsníku.

Pri rakovine kože sa príznaky menia podľa povahy karcinómu a miesta vzniku. Bazalióm alebo spinocelulárny karcinóm pochádza zo základných buniek pokožky. Na začiatku sa objavuje ružovočervená škvrna alebo šedobledé zhrubnutie kože s rozšírenými cievkami, pokiaľ sa pacient nepodrobí liečbe, vznikajú chrastičky alebo odreniny s prípadným krvácaním.

Nádor sa môže plošne rozširovať a rozpadať sa do hĺbky, no nevytvára metastázy a tak priamo neohrozuje ľudský život. Odstraňuje sa buď chirurgicky alebo tekutým dusíkom.

Spinalóm je nádor vychádzajúci z buniek s ostnatými výbežkami a objavuje sa najmä na miestach na tele, ktoré sú vystavené slnku. Začína sa ružovou škvrnou alebo výraznejším zhrubnutím kože, na ktorej sa tvoria šupiny a chrasty, časom sa v strede rozpadá a vzniká nehojaca sa krvácajúca rana. Tento typ nádoru však už vytvára metastázy, môže sa dostať aj do iných orgánov a spôsobiť smrť, preto sa odstraňuje nielen nádor, ale aj jeho okolie.

Najznámejším je však melanóm, ktorý vychádza z pigmentových buniek obsahujúcich farbivo melanín. Patrí medzi najzhubnejšie nádory. Prejavuje sa ako tmavohnedá škvrna alebo uzlík. Niektoré nádory nemusia obsahovať pigment a môžu byť ružovobielej farby. Jeho zákernosť spočíva v tom, že aj keď do výšky vystupuje minimálne, o to viac sa rozširuje do hĺbky. Liečba pozostáva z chirurgického odstránenia nádoru, jeho širokého okolia, príslušných lymfatických uzlín a z chemoterapie.

Ak ste si ešte nezabezpečili prehliadky lekára na vyšetrenie svojej kože a pigmentových znamienok, určite zalarmujte svojho lekára, ak objavíte na znamienku nepravidelný tvar, zmenu zafarbenia od čiernej, hnedej, bielej, červenej alebo dokonca modrej, máte problém nájsť rozlišovaciu hranicu znamienka a ak je znamienko alebo podozrivé miesto na koži vyvýšené a má nerovný povrch.